Climatul economic sever nu a afectat in mod egal toate sectoarele iar brandurile au reactionat diferit.Rezultatul a fost ca 30 de branduri si-au pastrat locul sau au urcat in clasament in timp ce 20 au coborat.

profit.ro

Climatul economic sever nu a afectat in mod egal toate sectoarele iar brandurile au reactionat diferit.Rezultatul a fost ca 30 de branduri si-au pastrat locul sau au urcat in clasament in timp ce 20 au coborat.

Valoarea totală a celor 50 de branduri românești de top a scăzut cu 3.7%, pe fondul incertitudinii globale cauzate de pandemie, retailul farmaceutic, unul dintre business-urile câștigătoare în această perioadă, marcând două premiere: Catena a urcat în Top 10, iar Farmacia Tei a avut cea mai rapidă ascensiune în clasament. Simultan, în top au revenit brandurile Tinmar (energie) și Cocorico, producătorul cărnii din pui din portofoliul grupului Aaylex.

Concluzia rezultă din ultimul raport anual Brand Finance asupra celor mai valoroase și mai puternice branduri românești, analizat de Profit.ro.

În fiecare an, compania de consultanță și evaluare Brand Finance evaluează cele mai valoroase branduri globale. Valoarea unui brand este beneficiul economic net pe care l-ar obține un proprietar prin licențierea brandului pe piața liberă.

Analiza relevă că valoarea totală a celor 50 de branduri românești de top a scăzut cu 3,7%, până la 5,6 miliarde euro. Cu toate acestea, valoarea totală top 50 este cu aproape 50% mai mare decât in 2017, când a fost publicat primul clasament Brand Finance Romania 50. De asemenea, 45 de branduri din clasamentul inițial, din 2017, sunt prezente în continuare în top 50 (două dintre cele lipsă, Bancpost și AKTA, fiind achiziționate între timp de competitori).

“În acest moment, conjunctura mai riscantă de piață se transpune în rate de actualizare mai prudente în aproape toate sectoarele, ceea ce se reflectă În evaluările de brand. Toate brandurile traversează în continuare o perioadă turbulentă, dar este tot mai evident ca un brand mai puternic va fi mai puțin zdruncinat de furtună”, punctează Mihai Bogdan, Managing Director, Brand Finance România.

Brandul auto Dacia își menține poziția de lider în clasamentul Brand Finance Romania 50 pentru al cincilea an la rând, chiar și după o scădere semnificativă a valorii, cu 18% față de anul trecut, până la 1,1 miliarde euro. De remarcat că diferența față de al doilea clasat, brandul eMAG, a scăzut la jumătate față de 2020, ceea ce ascute competiția pentru primul loc.

Activând într-un sector afectat puternic de pandemie, și în ciuda unei scăderi de 9% în valoare, brandul Dedeman își păstrează poziția a treia si rămâne cel mai valoros brand deținut integral de antreprenori români, cu o valoare de 407 milioane euro. Banca Transilvania urcă un loc și se apropie de podium, cu o creștere a valorii până la 376 milioane euro.

O singură schimbare în componența Top 10 in acest an, brandul Catena urcând pentru prima oară între primele 10, după o creștere cu 15% a valorii, până la 122 milioane euro, iar Bitdefender coborând deocamdată pe locul 11.

Brandurile noi, create de sectorul privat în ultimii 30 de ani, ocupă 70% din locurile acestui clasament, și generează peste 56% din valoarea măsurată, cumulând o valoare de brand de peste 3,1 miliarde euro. De altfel, numărul brandurilor din top 50 create și dezvoltate de sectorul privat a crescut de la 30 (în 2017) la 34.

Cele două branduri nou-intrate in clasament în acest an sunt de fapt reveniri: după câțiva ani de fluctuație, Tinmar revine, cu o valoare de 22 milioane euro, iar Cocorico prinde locul 50 cu o valoare de 15 milioane euro. Cele două branduri care nu se mai regăsesc în clasament în acest an sunt Bilka și Bog’art.

Climatul economic sever nu a afectat în mod egal toate sectoarele, iar brandurile au reacționat diferit; astfel, 50% dintre brandurile din clasament au scăzut in valoare, iar 50% au crescut. Rezultatul a fost că 30 de branduri și-au păstrat locul sau au urcat în clasament, în timp ce 20 au coborât.

Cea mai rapidă ascensiune în acest an revine brandului de retail farmaceutic Farmacia Tei, care a urcat 11 locuri, până pe locul 37, după o creștere notabilă cu 30% în valoare, până la 23 milioane euro.

În plus față de analizarea brandurilor individuale, Brand Finance include în studiul anual și cele mai valoroase 10 portofolii de branduri, evaluate pentru acele companii care exploatează mai mult de un brand pe piață. Cele 10 portofolii prezentate cuprind peste 40 de branduri locale cunoscute, dintre care cele mai valoroase sunt deja incluse în clasamentul individual.

Cele 10 portofolii de top sunt practic neschimbate din 2017, timp în care niciun competitor nu a crescut suficient de mult pentru a-și face loc în clasament.

Ceea ce este nou în acest an este creșterea cu 22%, în valoare, a portofoliului Ursus Breweries, până la 213 milioane euro, ceea ce îi consolidează poziția de lider, creștere susținută în principal de brandurile Timișoreana și Ursus. În contrast, portofoliul Cris-Tim a înregistrat cea mai mare scădere în valoare (24%), până la 52 milioane euro.

“În timp ce speranțele de revenire sunt legate de succesul campaniei globale de vaccinare, care să redeschidă frontierele și să repornească economia mondială, brandurile care au mizat pe inovație tehnologică și au fost capabile să pivoteze business-ul astfel încât să răspundă nevoilor în schimbare ale consumatorilor înregistrează rezultate mai bune în toate sectoarele. Este poate ultimul avertisment pentru brandurile încremenite în secolul 20”, remarcă  David Haigh, CEO, Brand Finance.

Acest site folosește cookies, pentru a-ți oferi o experiență cât mai bună. Navigarea siteului înseamnă că ești de acord cu politica de utilizare.